Platinoro

Verkkokauppa | Kultasepänliike Turku

Janni Peltonen

Miten inspiraatio syntyy?

Luovuudelle pajassa on varattu oma, suunnitteluprosessia tukeva ja jo itsessään ajatuksia tuova, suunnittelupöytä. Tällä pöydälle kerätään kaikki uuteen suunnittelutyöhön liittyvä materiaali. Inspiraatio vaatii täydellistä hiljaisuutta lähteäkseen lentoon, kertoo Janni mutta muuten se ei vaadi suurempia kommervenkkejä eikä yöllisiä valvomisia.

Mikä sitten on materiaalien osuus suunnittelutyössänne ja mikä koruillenne on ominaisinta?

Valmistetuille tuotteille on ominaista ajattomuus. Materiaalit ovat pääosassa ja niiden parhaat puolet pyritään aina tuomaan esille ilman turhaa kikkailua ja ns. yliyrittämistä. Lähtökohtaisesti korut suunnitellaan kestämään aikaa. Materiaalivalinnat vaikuttavat korunsuunnittelussa olennaisesti. Kaikki ei sovi kaikelle. Esimerkiksi jalokivi- ja kultakoruille on ominaista loistaa ja välkehtiä upeasti, kun taas hopeakorujen rooli on monijakoisempi. Korut voivat olla pinnoiltaan suurempia.Kiiltävän ja matan pinnan vuorottelulla saadaan aikaan upeita lomittaisia näkymiä katselukulmasta riippuen, Janni täydentää. Hopeakorujen valmistuksessa olennaista on käyttää levyhopeaa, mistä PlatinOronkin korut valmistetaan, koska vain silloin voidaan saada aikaan kestävä ja oikean värinen pinta, joka kuluu käytössä upeasti. Vastakohtana voidaan miettiä hopeoitua tai kromattua pintaa, joka saattaa kätkeä allensa myöhemmin ikävästi paljastuvan poikkeavan värisen metallin. Pinnoitettua tuotetta on vaikea omassa käytössä myöhemmin puhdistaa. Kun asiakas saa pinnoittamattoman, levystä valmistetun korun, hän tietää saaneensa juuri sen, mitä on tilannutkin eli hyvästä aineesta valmistetun tuotteen eikä myöhemmin ilmenevistä yllätyksistä tarvitse olla huolissaan. PlatinOron korut valmistetaan pääasiassa hopeisina vaikka kultaistenkin kysyntä on ollut kasvussa. Kultaiset korut tehdään aina asiakkaalle mittatilauksena.

Miten näette hopean materiaalina suomalaiselle naiselle?

Materiaalina hopea on viileä, vaalea ja luonnollinen. Se istuu hyvin skandinaaviseen maisemaan, Janni kertoo. Se istuu oikeastaan Lapista kivikkoiseen saaristoon tai vehreästä metsästä hiekkarantaan.

Minkälaista on valmistaa koruja näinä aikoina Suomessa?

Tuotteiden valmistus on kannattavaa Suomessa ja myös yleisesti arvostettu asia. Olemme huomanneet Pekka Piekäisen korujen olevan nimenomaan sepän tekemiksi suunniteltuja, ei koneita varten. Nykypäivänä, kun paljon puhutaan lähiruoasta ja jäljitettävyydestä. Myös korujen lähivalmistus on erittäin positiivinen asia. Ylimääräiset kuljetukset ja vaiheet jäävät pois tuotteen valmistuksessa ja asioihin voidaan reagoida hyvinkin nopealla aikataululla. Korujen tuotantokaari on täysin jäljitettävissä ja mikä parasta, valmistustapa tukee yrityksen ja alihankkijan suhteita ja luo yhteisöllisyyttä yrittäjien kesken. Käsin valmistettavissa koruissa on mukana aina myös yksi mielenkiintoinen ominaisuus, nimittäin tunnistettava kädenjälki, jonka voi huomata pienen pienistä yksityiskohdista, kun samoja koruja valmistaa useampi seppä. PlatinOro on nyt tuomassa koruihinsa myös yksilöllistä valmistustapaa tukevan leiman, joka perinteisesti on aina ollut sepän etunimen isoalkukirjain. Tapa juontaa juurensa esimerkiksi Auran kultasepissäkin käytössä olleeseen kretsileimaukseen, mikä aikanaan kertoi tuotteen valmistaneen sepän, jos oli tarvetta vielä muokata tuotetta syystä tai toisesta edelleen.

Millainen muotoilu sitten viehättää juuri suomalaista naista.

Kulmikas, yksinkertainen, ei ylimääräisiä piperryksiä. Valkokulta on suositumpaa kuin keltakulta. Työssä pitää näkyä ja tuntua laatu, jota heidän asiakkaansa arvostavat hyvin korkealle. Laadusta kertoo tuotteen viimeistelyn taso, se vihoviimeinen tinkimätön skarppaus, joka varmistaa pienimmänkinyksityiskohdan paikoilleen. Suunnittelussa kaiken lähtökohtana on asiakas ja hänen toiveensa. Jos valmiissa tuotteessa on vielä jotain häiritseviä yksityiskohtia, tietää että ne olivat designin kannalta loppujen lopuksi liikaa.

Huomaamme, että Jannin sekä Pekka Piekäisen ajatusmaailmat kohtaavat. Pekka osasi pelkistää työnsä äärimmilleen, niin, että vain kaikista tärkein jäi jäljelle ja silloin syntyi se rakastettu muoto, joka kestää aikaa.