Platinoro

Verkkokauppa | Kultasepänliike Turku

Vuoden Kultaseppä 2002

PEKKA PIEKÄINEN VUODEN KULTASEPPÄ 2002

Pekka Piekäinen (s. 1945) on turkulainen teollinen muotoilija. Olipa kyseessä Pekka Piekäisen muotoilema teräskattila, rannekello, kristalliesine, hopeakoru tai kynttilänjalka, niihin kaikkiin voi liittää samat määreet: puhdaslinjainen, konstailematon, laadukas ja omaperäinen.

Pekka Piekäisen ura alkoi jo 1960-luvulla, kun hän suunnitteli koruja Kaunis Korulle, Viikinniemelle sekä tanskalaiselle Wiggo Wollnylle. Vuonna 1971 hänet nimitettiin Auran Kultaseppä Oy:n pääsuunnittelijaksi. Monen suomalaisen suuryrityksen yrityslahjoissa näkyy Pekka Piekäisen kädenjälki. J.A. Tarkiainen Oy:lle Pekka Piekäinen suunnitteli oman JAT-Collection, hopeaesineistön. Uutteran taiteilijan työt huomattiin myös kansainvälisesti, Piekäinen suunnitteli mm.Tissot ́lle 40 mallin korukellokokoelman. Valtion taideteollisuuspalkinnon Pekka Piekäinen sai vuonna 1979. Palkitun muotoilijan töitä on voitu ihailla niin hänen omissa kuin yhteisnäyttelyissäkin.

Oman yrityksen, Platinoro Oy:n Pekka Piekäinen perusti vuonna 1991. Vaikka yrityksen nimi viittaakin muihin jalometalleihin, Pekka Piekäisen omin materiaali on hopea. Se taipuu Pekan käsissä niin koruiksi kuin lahja- ja käyttöesineiksi. Yhtä luonnollisesti kuin tinkimättömyys kuuluu Pekka Piekäisen luonteeseen, hiljainen huumori. Yhdessä kuusikymmenluvun hopeasormuksessa minimaalisen pienet jalanjäljet kulkivat hopeapinnan yli ja sormuksen nimi oli "Yöjalassa". Hiljaisesta, mutta käyttökelpoisesta huumorista kertoo teen maahantuojien ja Ornamon kilpailussa voittanut tuote: teepussin puristin, tarpeellisista tarpeellisin käyttöesine.

Ideansa Pekka Piekäinen ammentaa luonnosta ja ympäröivästä arkimaailmasta. Meren aallot, puun muoto, kallio, tuulessa huojuvat kaislat, luonnon voimat ja järjestys, tasapaino ja viisaus antavat voimaa. Pekka Piekäinen ei jäljennä luontoa, hän yrittää ymmärtää sitä. Ymmärrys siirtyy Pekka Piekäisen töihin. Lähes kaiken Pekka Piekäisen kauneudentajusta kertoo oikeastaan se, että hänellä on viisikymmen- luvulla rakennettu puinen kaunotar, purjevene, jossa ei ole edes moottoria. Purjevenekin on kuin koru.

Suomen Kultaseppien Liitto ry on valinnut Vuoden Kultasepäksi henkilön, joka tunnetaan etevänä hopean käsittelijänä sekä hän on kyennyt saavuttamaan pitkän ja ansiokkaan uran taiteilijana. Platinoro Oy on Suomen Kultaseppien Liiton jäsen.